Svenska fotbollsförbundet och FIFA

Sveriges största specialidrottsförbund heter Svenska Fotbollförbundet och förkortas SvFF. Förbundet grundades samma år som UEFA, närmare bestämt 1904. Förbundets främsta uppgift är att administrera och främja den organiserade fotbollen i vårt avlånga land, samt att företräda svensk fotboll utomlands.

Förbundet är sedan många år anslutet till såväl FIFA (Fédération Internationale de Football Association), UEFA (Union of European Football Associations) och RF (Sveriges Riksidrottsförbund). Sedan 2012 är det Karl-Erik Nilsson som är ordförande, efter det att han tog över posten efter Lars-Åke Lagrell. Förbundet har över en miljon medlemmar, varav cirka hälften är aktiva spelare. De utgör tillsammans nära 1/3 av den samlade idrottsrörelsens många aktiviteter i Sverige.

SvFF har huvudansvaret för fotbollen i Sverige

Svenska Fotbollförbundet har huvudansvaret för Sveriges herr- och damlandslag i fotboll, övriga fotbollslandslag samt Allsvenskan och Superettan. Sedan 1995 står Svenska Fotbollförbundet som arrangör för Svenska Fotbollsgalan, där olika priser delas ut till spelare, lagledare, tränare och volontärer som gjort någonting alldeles extra för fotbollen. Två av de mest prestigefyllda priserna är Guldbollen och Diamantbollen som delas ut till bästa manliga respektive bästa kvinnliga spelare.

Förbundets ordförandepost har innehafts av:

– Clarence von Rosen (1904-1908)

– Wilhelm Friberg (1908–1917)

– Elof Ericsson (1937–1949)

– Gunnar Lange (1953-1968)

– Tore G. Brodd (1969)

– Gunnar Ericsson (1970–1975)

– Tore G. Brodd (1975-1983)

– Lennart Johansson (1984–1990)

– Lars-Åke Lagrell (1991–2011)

– Karl-Erik Nilsson (2012–)

FIFA

Fédération Internationale de Football Association, mer känt som FIFA, är en internationell organisation inom fotbollsvärlden som verkligen har bidragit till att sätta fotbollen på världskartan. Inte minst genom sina arrangemang av de stora mästerskapen EM, VM och UEFA-cupen, men också genom sin värvning av hundratals medlemmar från hela världen som alla bidrar till att sprida fotbollen som organiserad sport.

FIFA bildades mycket på grund av att fotbollsvärlden behövde en gemensam plattform, ett förbund som kunde ha huvudansvaret för hela världens fotboll. Åtta länder gick samman och bildade den organisation vi idag känner som FIFA. Dessa länder var Sverige, Danmark, Frankrike, Spanien, Nederländerna, Schweiz och Belgien. Det brittiska fotbollsförbundet, som länge var ensamt om att finnas, håller fast vid sitt eget och står därmed utanför FIFA.

Vid bildandet i Paris 1903 hade FIFA åtta medlemsländer och huvudkontoret låg i Paris. Numer har man över 200 medlemsländer och huvudkontoret ligger sedan flera år tillbaka i Basel i Schweiz. FIFA organiserar alla tävlingar och mästerskap inom dam- och herrfotbollen, men ansvarar också för strandfotbollen och inomhusvarianten futsal samt ungdomsfotbollen (U21, U17 m.fl).

Även FIFA delar ut diverse priser till personer som uträttat något extra bra för sporten, exempelvis FIFA:s hederspris som 2005 gick till den svenska fotbollsdomaren Anders Frisk.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*