Viktiga händelser

Allt fler unga flickor och kvinnor har upptäckt tjusningen med fotboll sedan 1700-talets Skottland, där det mesta började för damernas del. Det engelska fotbollsförbundets förbud mot damfotboll, som klubbades igenom vintern 1921, har med all sannolikhet påverkat utvecklingen avsevärt.

Ett tydligt exempel är Europamästerskapet i Italien 1969 som spelades som ett inofficiellt mästerskap, då förbudet ännu inte avskaffats (det skedde först två år senare).

De första officiella fotbollsmästerskapen

13 år senare spelas det första officiella Europamästerskapet med kvalspel för damer, med det svenska damlandslaget som vinnare. 1991 följde det första officiella världsmästerskapet för damer – 61 år (!) efter det att herrarna spelade sitt första officiella VM.

Fotbolls-VM 1991 spelades i Kina, och vanns av USA följt av Sverige och Tyskland. När fotbolls-VM återigen spelades i Kina 2007, var det första gången man hade prispengar i potten inom damfotbollen.

FA och FIFA

1863 bildas världshistoriens första officiella fotbollsförbund: Football Association. FA har än idag huvudansvar för de engelska fotbollslandslagen.

1904 är det FIFA:s tur, och som de har bidragit till att sätta fotbollen på kartan, inte minst genom mästerskap som EM, VM och UEFA-cupen. Numer organiserar FIFA alla mästerskap inom dam- och herr- och strandfotboll, futsal och ungdomsfotboll. Man delar även ut priser till personer som betytt mycket för sporten.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*