Vårt gemensamma ansvar

I Rio de Janeiro finns det en ideell organisation som går under namnet Streetfootball World. Med 60 lokala kontor över hela världen använder man sig av fotboll som medel för att på olika sätt arbeta med och för mänskliga rättigheter och social utveckling. Från Sveriges håll är bland annat fotbollsstjärnan Marta Vieira da Silva delaktig, både som frontfigur och så kallad beskyddare.

I Brasilien ser man inte med lika positiva ögon på unga tjejer och kvinnor som vill spela fotboll, som man exempelvis gör i stora delar av USA och Europa. Det är bara en i raden av saker som Streetfootball World vill ändra på. Det krävs dock mer ekonomiskt stöd i form av sponsring, men också en förändring i allmänhetens sätt att se på tjejer som spelar fotboll.

Går till storklubbarna

Medan allt fler ideella krafter kämpar för att etablera damfotbollen på världskartan och i allmänhetens sinne, lämnar allt fler storstjärnor sina lokala klubbar för att spela i de större, internationella klubbarna. I Sverige kan vi se samma utveckling, då spelare som Anja Mittag, Caroline Seger, Ramona Bachmann och Gaëlle Enganamouit är några i raden av alla spelare som lämnat Sverige de senaste åren.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*