Damfotbollen i Sverige

Runt 1870 börjar fotboll introduceras som sport i Sverige, med tidiga influenser från närliggande Storbritannien, där både män och kvinnor spelat fotboll under många år. Omkring 1890 börjar man att organisera fotbollen alltmer i Sverige, och grunderna för “Svenska mästerskapet i fotboll”, det vi idag refererar till som Allsvenskan, byggs sakta men säkert upp.

Svensk damfotboll börjar växa, och i början av 1900-talet ser de första damlagen ljuset. 1918 spelas den förstas offentliga damfotbollsmatchen i Stockholm, vilket blir startskottet för kommande etablering av svensk damfotboll. Det skulle dock dröja ända till 1960-talet innan den får ett riktigt uppsving.

Ännu längre dröjer det innan det första officiella dammästerskapet arrangeras. Vi är nu i början av 1970-talet och det första damlandslaget har bildats. Några år senare, närmare bestämt 1978, organiseras för första gången olika divisioner inom damfotbollen, och cirka 10 år senare bildas det vi idag kallar “Damallsvenskan”.

Sveriges första stora fotbollsmästerskap

I Sverige är det Svenska Fotbollförbundet (SvFF) som har huvudansvaret för olika fotbollsmästerskap, regelverk och så vidare. Förbundet bildades samma år som det internationella fotbollsförbundet FIFA, närmare bestämt år 1904.

Tack vare SvFF:s grundande exploderar intresset för fotboll i Sverige. I kölvattnet av detta enorma uppsving arrangerar Sverige för första gången ett stort fotbollsmästerskap: fotbolls-VM 1958. Men det är enbart för herrar och det svenska damlandslaget får vänta till 1995 innan de kan spela sitt första fotbolls-VM.

När den moderna fotbollen introduceras växer intresset ännu mer, eftersom den tidigare varianten mer liknat en blandning av amerikansk fotboll och rugby. Reglerna blir tydligare och spelarna fler, och så småningom bildas de första damlagen i Sverige och övriga världen. Tid verkar vara en viktig faktor för utvecklingen, så låt oss fortsätta se tiden an.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*