Fotbollsregler

Reglerna i fotboll är desamma oavsett om det gäller dam- eller herrfotboll. Egentligen kan man prata om fotboll i generella ordalag, men för att skilja damerna och herrarna åt används termerna dam- och herrfotboll. Det som kan skilja sig åt när det gäller själva spelet är antalet spelare på plan. Vanligtvis är de elva till antalet (inkl. målvakten), men i de yngre åldrarna spelar man oftast med sjumannalag till en början.

Händer, fötter och huvud

Att fotboll är en lagsport har nog de flesta koll på, likaså att två lag spelar från varsin planhalva och försöker få in bollen i motståndarlagets mål. Bollen får inte nudda utespelarnas händer, men i övrigt får man använda hela kroppen för att ta ner, hantera och passa bollen.

Målvaktens uppgift är att vakta och täcka det egna lagets mål, och därmed får målvakten lov att använda hela kroppen för att klara uppgiften. Dock får händerna endast nudda bollen så länge målvakten rör sig inom den egna målgården.

Speltid

Ordinarie matchtid är 45 minuter x 2 halvlekar. Yngre spelare har oftast kortare matcher, exempelvis 2 x 20 eller 2 x 30 minuter. Vanligtvis har man en halvtidspaus på 15 minuter, då lagen kan samlas i antingen omklädningsrummet eller på den egna planhalvan för att vila, dricka, behandla eventuella krämpor, prata taktik och samla sig inför andra halvlek.

Andra halvleken är avgörande såvida ett av lagen leder när domaren blåser av matchen. Det lag som gjort flest mål vinner. Skulle det visa sig att domaren lagt till extratid, så kallade tilläggsminuter, fortsätter matchen tills domaren blåser av. Det rör sig generellt sett om 2-3 minuter, men kan ibland uppgå till 8-10 minuter om det har varit längre avbrott under matchen.

Resultatet

Det lag som gjort flest mål efter ordinarie speltid vinner alltså. Handlar det om serie- eller mästerskapsspel får det laget med sig 3 poäng, medan det förlorande laget får 0 poäng. Skulle matchen sluta oavgjord, det vill säga om båda lagen har gjort lika många (eller inga) mål, får båda lagen med sig 1 poäng vardera.

Är det en så kallad utslagsturnering godtas inga oavgjorda resultat, utan matchen spelas tills det blir ett avgörande. Detta kan ske genom förlängning eller straffsparksläggning, och brukligt är att börja med en förlängning på 2 x 15 minuter (i större sammanhang). Är matchen ännu inte avgjord efter dessa två förlängningsperioder avgörs matchen genom straffläggning.

Vid inomhuscuper och liknande är det vanligt att avgöra ett oavgjort resultat genom så kallad “sudden death”. Det innebär att första målet som läggs efter det att ordinarie speltid är slut blir avgörande.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*