Damfotbollens kärna

Damfotboll är upplagd på exakt samma sätt som i fotboll för herrar. Tacklingar för att nå bollen är godtagbara om de inte vållar skada för motståndaren. Både herrar och kvinnor får vara domare i damfotboll.

Svensk damfotbolls profiler

När Sverige sommaren 2019 tog VM-brons i fotboll var det tack vare ett guldkantat lag med många firade stjärnor. Vimmerbybördige Kosovare Asllani har tagit sitt samhällsengagemang på största möjliga allvar och bidragit finansiellt till en fotbollsplan som är belägen i Vimmerby.

Den i utlandet största stjärnan från Sverige var Lotta Schelin som länge spelade i Lyon, Frankrike. Caroline Seger, Lisa Dahlkvist, Nilla Fischer med flera är alla personer som fått mycket intervjutid och därför blivit ihågkomna av det svenska folket.

Att bli en bra damfotbollsspelare

Vill man bli bra på något ska man också öva mer än alla andra, gärna när man har fritid och en stund över. Då är det ypperligt att köpa material från byggmax och bygga ett mål vars ram är helt av trä. Gör man detta så kan man träna på frisparkar, straffar, eller liknande lägen.

Vad tjänar en damfotbollsspelare?

Fotbollen är en ojämlik sport där männen på elitnivå tjänar betydligt mer än en kvinna på elitnivå. Som exempel tjänar Ada Hegerberg endast 0,3 procent av världens mest kända fotbollsspelare Lionel Messis lön.

Ada är bland de få spelare som överhuvudtaget tjänar över miljonen bland damspelare, i Sverige är genomsnittet runt 10 000 (tiotusen) kronor per spelad match. Det gör att många damfotbollsspelare även på den högsta nivån får jobba exempelvis deltid för att få ekonomin att gå ihop.

Vilka länder är bra på damfotboll?

Inte helt långsökt så är damlandslagen i de länder där herrarna är bra också duktiga. Brasilien, Tyskland, England, Frankrike med flera är giganter inom sporten. Länder som USA och Sverige har mindre bra herrlag, det är alltså damlagen som internationellt sett klarar sig bättre än herrlagen i dessa länder.

Hur bra länderna är beror också på om förbunden tillsätter tillräckligt med pengar för att bygga upp en solid fotbollsgrund. Finns inga ungdomsverksamheter i länderna så kommer det ju inga nykomlingar som kan ersätta de som ska gå i pension.

Kan man spela för vilket land man vill?

Nej, det krävs ofta ett medborgarskap i det land man vill representera. Har man dubbla medborgarskap får man välja vilket land man vill spela för. Det sker inga övergångar från ett landslag till ett annat som i klubbfotbollen. Föryngringen sker som nämnt genom att ungdomar slussas in i landslagen och lär sig spela i det snabba tempo som förekommer på den allra högsta nivån.

Damfotbollens nackdelar

En stor nackdel med damfotbollen är att kvinnor ofta blir borta längre från fotbollsplan än männen då de kan vänta barn och ta hand om dem. Lägger man därpå det faktum att även kvinnor råkar ut för skador så kan man hävda att kvinnors karriärer inom fotbollen är kortare än männens dito.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*