Sverige i större mästerskap

Sveriges fotbollslandslag har deltagit i flertalet kval till större mästerskap och vunnit flera mästerskapsmedaljer. Bland annat VM-brons 1991 och 2011, VM-silver 2003 och EM-silver 1987, 1995 och 2001. Nästa stora mästerskap att spela är i skrivande stund fotbolls-EM 2020.

Efter det att UEFA beslutat om att ändra reglerna inför nästa Europamästerskap, kommer det inte att finnas ett värdland utan tretton olika. Mästerskapsmatcherna kommer att spridas ut i Europa och spelas i inte mindre än 13 olika städer. Syftet är, enligt UEFA, att förbättra de ekonomiska förutsättningarna för alla länder som deltar samt att ge alla nationer och lag möjligheten att visa upp sig och att kvala på samma villkor. Den största skillnaden är nämligen att alla lag nu måste kvala för att knipa en plats i slutspelet, till skillnad mot innan då värdlandet automatiskt fick en av platserna.

Vägen till finalen

2020 finns det 24 platser i slutspelsomgången och det är 55 nationer som gör upp om dem. Kvalspelet, som sker genom gruppspel, har pågått under större delen av 2019, och kommer att mynna ut i att 24 nationer gör upp om den åtråvärda titeln. Gruppspelsmatcherna, åttondelsfinalerna, kvartsfinalerna och semi-finaler spelas bland annat i Köpenhamn, Amsterdam, Dublin, Rom, St Petersburg, München, Baku, Bukarest, Bilbao, Budapest och Glasgow. Finalen är planerad till Wembley Stadium i London. Hela slutspelet avgörs under juni och juli månad 2020.

Kvalspelet slutar alltså med att 24 lag kommer att delta i slutspelet, som i sin tur leder fram till åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och slutligen finalen. Det är antalet lag som kvalificerat sig för att delta i ett mästerskap som styr hur många lag som ingår i respektive grupp i gruppspelet.

Det innebär att det i detta mästerskap finns 5 lag i grupperna A – E, och 6 lag i grupperna F – J, det vill säga totalt 10 grupper från A till J. Sverige blev lottade att tillhöra grupp F, och spelar i den gruppen mot Malta, Färöarna, Rumänien, Norge och Spanien.

Slutspelsplatserna fördelas på följande sätt

– Ettan och tvåan från varje grupp tilldelas en plats vardera

– De fyra kvarvarande platserna tilldelas de lag fyra lag som placerat sig bäst i Nations League, en ny serie som har pågått sedan hösten 2018 och som spelas fram till och med mars 2020.

I Sverige kommer EM sändas direkt via både SVT och TV4 samt via internet. Vissa delar av mästerskapet kommer även att finna tillgängliga via SVT Play och C More.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*