Fotbolls-VM 2019

Damernas fotbolls-VM har spelats sedan 1991, och är ett återkommande arrangemang som spelas vart fjärde år. 2011 gick VM i Tyskland, där Japan vann och Sverige knep en tredjeplats. 2015 spelades VM i Kanada och 2019 arrangeras den åttonde upplagan av fotbolls-VM för damer i Frankrike.

För Sveriges del ser det relativt ljust ut rent historiskt. 1984 vann man fotbolls-EM med en briljerande Pia Sundhage i huvudrollen. 1991 tog man brons i Kina efter att ha blivit utslagna av Tyskland med 4-0. USA tog hem guldet efter 2-1 mot Norge. 2011 tog Sverige ytterligare en bronsmedalj när det sjätte Europamästerskapet avgjordes i Tyskland.

2019 års upplaga av fotbolls-VM förväntas bli en publikfest och rekordmånga biljetter har redan sålts i förväg. SVT Sport skildrar damfotbollens utveckling i en reportageserie inför mästerskapet och uppmärksamheten för damfotbollen i stort märks över hela världen. Publikrekord har slagits i både Spanien och Italien, och de europeiska storklubbarna satsar mer än någonsin på damfotboll.

Enligt Italiens förbundskapten, Milena Bertolini, är denna uppmärksamhet viktig för utvecklingen inom damfotbollen. Hon menar att unga flickor som ser sina förebilder på TV och i tidningen kan lockas att spela fotboll i allt större utsträckning. Även sponsorerna lockas att satsa mer på damfotbollen, menar Bertolini, som leder ett lag med enbart VM-debutanter.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*